Jak určit, odhadnout správnou cenu nemovitosti?

Jak určit, odhadnout správnou cenu nemovitosti?

Přesnou tržní cenu nemovitosti nelze dopředu stanovit. Vždy se bude jednat o nějaké cenové rozmezí, ve kterém by mělo dojít k prodeji. Pokud Vám i sebezkušenější odhadce spočítá přesnou tržní cenu, berte v potaz, že vlivů na prodej bude hodně a nikdo nevidí do budoucnosti. Neví, kdy se nemovitost prodá, jaký o ni bude zájem.

Nicméně je velmi důležité tržní cenu co nejlépe odhadnout a přiblížit se k ní. Pokud totiž stanovíte cenu příliš nízko a nemovitost okamžitě prodáte, budete si možná vyčítat, že jste prodělali. Pokud naopak stanovíte cenu příliš vysoko, bude prodej trvat neúměrně dlouho. Cenu budete snižovat. Může dojít k tomu, že kupujícího nenajdete nebo prodáte nemovitost za cenu nižší, než je cena obvyklá, za kterou se podobné nemovitosti prodávají. Zájemci, kteří v inzerci hledají a Vaši nemovitost již znají, si mohou myslet, že má nemovitost, kromě vysoké ceny nějakou další vadu a ani po snížení ceny Vás nebudou kontaktovat. Jak problém vyřešit?

  1. Můžete se obrátit na profesionálního certifikovaného odhadce. Za několik tisíc korun získáte odhad nemovitosti, který by se měl přibližovat ceně tržní, za níž pak nemovitost, byt nebo dům prodáte.
  2. Můžete také odhad provést sami. Doporučuji porovnat Vaši nemovitost s nabídkami na inzertních serverech. Často jsou ale ceny v nabídkách jen odrazem přání prodávajících. Některé nabídky se zobrazují na inzertních serverech delší dobu a cena se snižovala. Nabídkové ceny bývají o 10 až 30% vyšší než ceny tržní, v některých případech dokonce o více procent. Obecně platí, že se reálně prodává nejlevnější třetina srovnatelných inzerovaných nemovitostí. Ostatní nemovitosti čekají na korekci nabídkové ceny.
  3. Můžete využít mé služby. Se znalostí tržních (prodejních) cen Vám doporučím, za jakou cenu efektivně nemovitost nabídnout k prodeji.

 

Vladimír Altman, t.: 724 443 771, altman@reloca.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení