Jak prodat nemovitost, byt nebo dům s hypotékou?

Jak prodat nemovitost, byt nebo dům s hypotékou?

Většina nemovitostí se v dnešní době s hypotékou pořizuje a tak i narůstá počet bytů a domů, které se zatížené hypotékou prodávají. Jak to bez problémů provést?

Jsou dvě cesty. Buď převezme hypoteční úvěr kupující, nebo se splatí Vaše hypotéka z prostředků kupujícího.

Převzetí hypotečního úvěru kupujícím

Tento způsob řešení není dnes příliš častý. Kupujícímu by měla vyhovovat dohodnutá výše úroků a také výše hypotéky by měla vyhovovat jeho potřebě financování. Velmi pravděpodobně se kupujícímu vyplatí sjednat na nákup nemovitosti nový úvěr.

Úhrada hypotečního úvěru prostředky kupujícího

Jak postupovat? Požádejte banku o písemný souhlas a vyčíslení konečné částky pro splacení hypotéky k přesnému datu.

Čerpání peněz na hypoteční úvěr se zpravidla provádí přes úschovu prostředků u advokáta, notáře nebo v bance. Banka vždy vyžaduje úhradu části ceny z vlastních zdrojů před tím, než uvolní peníze z úvěru.

Kupní cenu může kupující financovat buď z vlastních zdrojů (hotově), nebo hypotečním úvěrem, který použije na koupi Vaší nemovitosti, to je zaplacení Vaší hypotéky a zbytku dohodnuté ceny.

Pokud hradí koupi nemovitosti hotově, kupní cena se složí v úschově a částka, odpovídající Vašemu úvěru je z úschovy zaslána hypoteční bance. Potom se provede výmaz zástavy a podá návrh na vklad změny vlastníka na katastr.

Pokud si kupující sjedná hypotéku u stejné banky, kde jste čerpali hypotéku i vy, dojde jak ke změně vlastníka, tak i zástavního práva. Někdy banka nemusí chtít nový odhad nemovitosti.

Pokud si kupující pořídí hypotéku u jiné banky, musí se dočasně zřídit druhé zástavní právo na nemovitost. Vaše banka se svého zástavního práva vzdá až po doplacení úvěru a banka kupujícího uvolní peníze, až s ní nový majitel uzavře hypotéku. Zástavní právo tak bude druhé v pořadí.

V okamžiku, kdy bude Vaší bance hypotéka uhrazena, oznámí toto banka katastru a bude proveden výmaz zástavního práva. Jakmile započne proces výmazu zástavy, je možné vložit na katastr kupní smlouvu s ověřenými podpisy. Po přepisu na nového vlastníka, zašle správce úschovy peníze (zbytek dohodnuté ceny po odečtení úhrady úvěru) na Váš účet a celý proces prodeje nemovitosti je zdárně ukončen.

 

Vladimír Altman, t.: 724 443 771, email: altman@reloca.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení