Jak prodat družstevní byt

Jak prodat družstevní byt

Za prvé, nejedná se o prodej, ale o převod práv a povinností člena, které vyplývají z členství v družstvu. Nejste vlastníkem bytu, tím je družstvo, ale jako člen bytového družstva máte užívací právo k bytové jednotce na základě nájemní smlouvy.

Před tím, než se do převodu pustíte, zjistěte si, jaké jsou ve stanovách podmínky, které mají vliv na převoditelnost družstevního podílu. Například převod je možný jen na fyzickou osobu, která má trvalý pobyt v ČR. 

Nevýhodou při hledání nového vlastníka je, že převod je možné financovat pomocí hypotečního úvěru pouze ve dvou případech. Buď družstvo vystaví potvrzení, že bude možné členský podíl do 12 měsíců převést do osobního vlastnictví a za úvěr se pak ručí převáděnou nemovitostí. Druhou možností je získat hypoteční úvěr, za nějž se ručí jinou nemovitostí budoucího vlastníka.

Výhodou je, že celý převod proběhne v podstatě hned podpisem dohody o převodu členských práv a povinností k bytovému družstvu. Další je, že při převodu nevzniká povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitosti.

Jak celý proces probíhá?

Připravte si potřebné dokumenty: nájemní smlouvu s družstvem, potvrzení o stavu anuity, potvrzení o bezdlužnosti, vyúčtování poplatků a stanovy bytového družstva.

  1. Určete cenu, kterou chcete za byt získat

Není to úplně snadné. Pokud stanovíte cenu příliš nízkou, budete si později vyčítat, že jste prodělali. Pokud bude cena nastavená příliš vysoko, může se stát, že neprodáte vůbec nebo Vás to bude stát hodně času a úsilí. Příliš Vám nepomohou informace, které jsou na realitních inzertních serverech. Skutečné prodejní ceny jsou od nabídkových dosti rozdílné. Nejlepší cesta je obrátit se na odborníka. Certifikovaný odhadce by Vám měl za několik tisíc korun odhadnout cenu bytu tak, aby se blížila ceně tržní. Další cestou jsou cenové mapy, které vycházejí z údajů o uskutečněných převodech v posledních měsících. Služba je placená a určitou představu Vám dá.

  1. Připravte byt na prodej a dejte inzerát.

Kvalitní příprava se Vám vrátí. Byt prodáte za lepší částku a nebude to trvat dlouho. Byt nejprve ukliďte, pokud je to nutné, vymalujte. Odstraňte osobní věci, počkejte na vhodné světlo a potom vyfoťte. Použijte kvalitní fotoaparát, abyste zachytili nemovitost co nejlépe. Případně se domluvte s profesionálem: https://www.flickr.com/photos/142581412@N03/albums  Napište poutavý inzerát a umístěte ho ideálně na všechny větší realitní servery.

  1. Právní zajištění převodu

Pokud se Vám při prohlídkách podaří získat vážného zájemce, následuje administrativní část prodeje. V této fázi doporučuji nechat všechny úkony na právníkovi. První krok je podepsání rezervační smlouvy. Poté můžete přestat inzerovat. Pokud by dohoda nakonec z viny zájemce nebyla podepsána, zůstal by Vám alespoň rezervační poplatek. Po připravení dohody o převodu členských práv a povinností a zapracování připomínek obou stran, přistupte k jejímu podpisu. Využijte advokátní, notářskou nebo bankovní úschovu pro úhradu kupní ceny. Investice do právního servisu se Vám jistě vyplatí.

  1. Oznamte družstvu převod družstevního podílu

Stačí písemné oznámení Vás jako dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nového nabyvatele.

 

Vladimír Altman, t.: 724 443 771, email: altman@reloca.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení