Za kolik prodat Vaši nemovitost, byt, dům nebo pozemek?

Za kolik prodat Vaši nemovitost, byt, dům nebo pozemek?

Platí, že každý chceme za svou nemovitost dostat maximum, pokud ji prodáváme. Často během prodeje zjistíte, že Vaše představa o ceně, kterou můžete za nemovitost získat, je nereálná. Proč tomu tak je?

Realitní makléř má odstup a snahu na základě zkušeností, praxe i uskutečněných prodejů (cenových map) majiteli nemovitosti dobře poradit. Vy to ale často vidíte jinak.

Podle studie vydané v Časopisu ekonomiky bydlení (Journal of Housing Economics) z roce 2015 majitelé nemovitosti nadhodnocují ceny o 8%. V případě, že se nejedná o jejich nemovitost, cenu nenadhodnocují. Tento efekt má i svůj ekonomický název – endowment efekt. Nebo také vlastnický či majetnický efekt.

Jinak řečeno, u stejné věci dělá člověk rozdíl mezi cenou, za kterou je ochoten prodat a za kterou je ochoten koupit. Například úplně stejný byt budete chtít prodat vždy za více, než za kolik byste jej byli ochotni koupit.

Jaké jsou důvody?

  1. Citové pouto k věcem, které vlastníte, k nemovitosti, okolnímu prostředí. A jste tedy ochotni se jich vzdát pouze za vyšší částku, která Vám tento cit „nahradí“.
  2. Návratnost investice do rekonstrukce, vybavení nemovitosti. Jako vlastník nemovitosti máte pocit, že prodejem musíte získat zpět investované náklady. Nikdy toho však nelze úplně dosáhnout. Často se Vám v dosažené ceně vrátí kolem 50% nákladů.
  3. Ikea efekt. Jde o psychologickou zajímavost. Když si něco postavíte nebo vyrobíte sami, má to pro Vás větší hodnotu.  

Jak se dostat k reálné ceně nemovitosti?

Pokuste se oprostit se od citových vazeb a položit si otázku. Kolik bych byl ochoten za takovou nemovitost zaplatit já?

Pokud už nemovitost prodáváte a nedaří se vám to, nejspíš se vám přihodil endowment efekt a požadujete za ni až příliš vysokou cenu.

Nechte si poradit od profesionálního makléře.

Vladimír Altman, t. 724 443 771, email: altman@reloca.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení