Aktuálně o hypotékách

Aktuálně o hypotékách

Od 1. října 2018 vstoupila v platnost doporučení České národní banky pro posuzování úvěruschopnosti žadatelů o hypotéku a jiné úvěry, které zpřísní podmínky pro poskytování. Znáte je?

Dluh žadatele o hypoteční úvěr pro pořízení nemovitosti nově nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Zároveň bude žadatel muset na splátku dluhu vynakládat maximálně 45% svého čistého měsíčního příjmu.

Přístup k hypotékám je tedy od října zase o něco složitější.

Platí totiž zároveň i stávající pravidla. Banky již delší dobu nemohou poskytovat úvěry na bydlení v hodnotě, která by přesahovala 90% LTV (=poměr zástavní hodnoty nemovitosti a výše úvěru). V pásmu od 80% do 90% LTV mohou banky poskytnout jen 15% z celkového objemu úvěrů.

Nové „říjnové“ podmínky, které se týkají příjmu žadatele, mohou banky překročit pouze u pěti procent všech úvěrů, které banka poskytuje.

Další parametr, který je součástí problematiky, je pravidelný růst úrokových sazeb v letošním roce, který bude velmi pravděpodobně pokračovat.

Právě kombinace všech parametrů současného hypotečního trhu (vysoké ceny nemovitostí, pravidla posuzování úvěruschopnosti podle ČNB, růst úrokových sazeb) způsobují omezení dostupnosti úvěrů.

Jestliže budete řešit financování Vašeho bydlení, kontaktujte mě. Doporučím Vám odborníka, který zhodnotí Vaše finanční možnosti a navrhne to nejlepší řešení.

 

Vladimír Altman, t.: 724 443 771, altman@reloca.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení